Over Falabella’s
De falabella paardjes werden ca. 30 jaar geleden door Lord en Lady Fisher, uit Kilverstone in Norfolk Engeland, uit Argentinië geïmporteerd.
In 1991 werd het Kilverstone Wildlife Park van Lord en Lady Fisher gesloten en verhuisde een groot deel van de collectie naar de Stoeterij In ’t Groene Hout en kwamen er een aantal paardjes van het landgoed van Lord en Lady Fisher in Heathfield naar de stoeterij Anaros.
De falabella miniatuurpaardjes van stoeterij Anaros zijn ingeschreven bij het I.F.M.H.S. (International Falabella Miniature Horse Society) in Engeland.
Deze instelling werkt op non-profit basis met als hoofddoel de gefokte miniatuurpaardjes van bonafide stoeterijen in Europa alleen te registeren als blijkt dat deze aan de gestelde criteria voldoen, n.l. zuivere nakomelingen zijn van het falabella ras.
Oorsprong Fabalella’s
De falabella’s komen oorspronkelijk uit Argentinië en zijn genoemd naar de familie Falabella.
De falabella’s hebben de verhoudingen van een paard (lengte romp is gelijk of korter als de schofthoogte) en staan bekend om hun intelligente en vriendelijke uitstraling.
Het houden en/of fokken van falabella paardjes heeft veel overeenkomsten met dat van paarden. Het ras is het beste te vergelijken met volbloed Arabieren.
Schofthoogte van een minipony
Door hun afmetingen en karakter zijn het echter ook geweldige speelkameraadjes voor kinderen.
Het falabella paardje is het enigste paardenras dat een schofthoogte heeft van een minipony. Het is echter niet zo dat een minipaardje een falabella is.
De falabella paardjes eten hetzelfde als paarden, echter het gewicht van een paard is ca. 500 tot 600 kg. en dat van een falabella ca. 50 tot 100 kg. Ze eten dus een tiende van een groot paard. In dezelfde verhouding hebben de falabella paardjes ook maar een kleine sobere weidegang nodig. 90% van hun voeding bestaat uit goed hooi in de winter en gras in de zomer.
Huisvesting van de kleine paardjes
Een kleine stal met uitloop op zand is zeer wenselijk, zodat het paardje wat bewegingsruimte heeft en het niet continu gras staat te eten. Ze eten eerder teveel dan te weinig.
Intelligente edele diertjes
De paardjes zijn intelligent en men kan ze daarom ook eenvoudig wat aanleren.
Onze paardjes krijgen per dag naast de gebruikelijke weidegang, een handvol Luzerne hooi, gemengd met granenmix.
Ziekte komt bij onze paardjes nagenoeg niet voor. De dierenarts komt na de geboorte van een veulen om een “veulenspuit” toe te dienen. Verder worden de paardjes ieder jaar door de dierenarts geënt. (vaccinatie)
Het fokken van de falabella paardjes is echter wat moeilijker als dat van grotere paarden o.a. omdat K.I. niet wordt toegepast.
Een vruchtbare merrie en hengst geeft nog geen garantie voor nakomelingen. Zowel merries als hengstjes kunnen een duidelijke voorkeur hebben.
Als men overweegt een falabella paardje aan te schaffen als gezelschapsdier is een hengstje het meest aantrekkelijk. Vergelijk het karakter van een falabella hengstjes nooit met een mini shetlander die vaak niet voor niets “bijtertjes” genoemd worden.
Minipaardje Anaros
Indien u belangstelling heeft voor een Falabella minipaardje van Anaros, kunt u dit via internet melden, waarna
wij met u contact opnemen om eventueel een afspraak te maken voor een bezoek aan onze stoeterij, mits wij paardjes te koop hebben.
Met vriendelijke groeten,
Stoeterij Anaros.
Dit was de “King” of the herd van Lady Fisher en de voorvader van de meeste raszuivere falabella’s in Europa. Link: I.F.M.H.S
Sylvester, de favoriet van Anaros met de meeste nazaten die ook op onze pagina te zien zijn.
Ook Anaros heeft geëxperimenteerd met 2 minishetlanders merries en deze nakomelingen krijgen papieren van Anaros, maar kunnen niet worden ingeschreven in het falabellastamboek.